Ανακοινώσεις

Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις. Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ.

Το 2019 η κυβέρνηση αντικατέστησε πραξικοπηματικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με ένα κομματικά διορισμένο.

Ενάμιση περίπου χρόνο μετά, μια επιτροπή, ορισμένη από το νέο Δ.Σ., επιχειρεί να ολοκληρώσει το πραξικόπημα, καταρτίζοντας σχέδιο νόμου που μετατρέπει το ΚΕΘΕΑ σε γραφειοκρατικό μόρφωμα, περικόπτει ανεξήγητα τη θεραπευτική και επιστημονική του εμβέλεια, υπονομεύει την αποτελεσματικότητά του και υποβαθμίζει τον ρόλο των εργαζομένων.

Πρόκειται για προκλητική ενέργεια που επιχειρεί να αλλάξει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, που εδώ και 40 χρόνια δράσης του, στηρίζεται στις αρχές της ενεργούς συμμετοχής, της προσφοράς, της συλλογικότητας, με τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα και έχει συμβάλει στο να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχτούν στην κοινωνική ζωή χιλιάδες νέοι.

Το χτύπημα της απεξάρτησης ανοίγει τον δρόμο για τη συμφιλίωση της κοινωνίας με το φαινόμενο των ναρκωτικών και την όξυνσή του. Είναι η άλλη όψη της ασύστολης προπαγάνδας αθώωσης ουσιών π.χ. κάνναβη και της ίδρυσης “χώρων εποπτευόμενης χρήσης” που νομιμοποιούν τη χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών.

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων, των θεραπευόμενων του ΚΕΘΕΑ, καθώς και των μελών των οικογενειών τους, ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που καταργεί το αυτοδιοίκητό του, αντικαθιστώντας το άμισθο και εκλεγμένο Διοικητικό του Συμβούλιο με έμμισθο και διορισμένο.

Καταδικάζουμε την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και τη νομιμοποίηση της πώλησης, της χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης, όπως με το απαράδεκτο σχετικό ψήφισμα της 13/02/2019 του Ευρωκοινοβουλίου.

Στηρίζουμε τον αγώνα για:
• Κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (2019), ώστε να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ.
• Ενίσχυση της δράσης του ΚΕΘΕΑ με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
• Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες θεραπευτικές κοινότητες «στεγνών» προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα, ανάλογα με τις ανάγκες. Προγράμματα που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για μια κοινωνία στην οποία τα ναρκωτικά και το κοινωνικό φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης δεν θα έχουν θέση, για μια κοινωνία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο, στη δημιουργική ζωή.

Το ΔΣ

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Δ.Σ. του Συλλόγου μας «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» Τετάρτη 21/4/2021 στις 6.30μμ στο προαύλιο του 1ου Δ.Σ Αγ. Στεφάνου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ:

 1. ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021 – Ταξικός εορτασμός στις 6 Μαιου 10 π.μ Σύνταγμα.
 2. Εγγραφές για το 2020-21 και ζητήματα που προκύπτουν από αυτές (όρια σχολείων, προβλήματα αιθουσών, κατάργηση τμημάτων, μεταφορά μαθητών)
 3. Ενημέρωση για τη λειτουργία του ΠΥΣΠΕ – Διορισμό δοτών μελών, αποφάσεις συλλόγου, ΔΟΕ.
 4. Άνοιγμα σχολείων Π.Ε -Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών εκπαιδευτικών

Το ΔΣ

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Συγκέντρωση ενάντια στην υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Αχαρνών (εικ)

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης Σωματεία και φορείς του Μενιδίου, έξω από την πύλη του Κέντρου Υγείας Αχαρνών στο Ολυμπιακό Χωριό, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Κέντρου όπως και τα σχέδια μετατροπής του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι» σε νοσοκομείο «μιας νόσου» με τη συμμετοχή και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Σωκράτης»…

Οι εργαζόμενοι μοίρασαν την ανακοίνωσή τους και ενημέρωναν συναδέλφους τους που πήγαιναν στο Κέντρο για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία εν μέσω πανδημίας αφήνει υποστελεχωμένες τις δημόσιες δομές Υγείας και ενισχύει ποικιλόμορφα τους εμπόρους της Υγείας, όπως συμβαίνει και στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας, που συστεγάζεται στο ίδιο κτίριο με την Πολυκλινική της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), με την κάλυψη των λεγόμενων Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού στις επόμενες κινητοποιήσεις που οργανώνει το εργατικό – λαϊκό κίνημα, στο τέλος της συγκέντρωσης διατυπώθηκαν τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων:

 • Να επιταχθούν άμεσα οι ιδιωτικές δομές Υγείας χωρίς αποζημίωση.
 • Να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων το Κέντρο Υγείας Αχαρνών. Η Πολυκλινική να περάσει άμεσα στο ΕΣΥ μαζί με όλο το προσωπικό που διαθέτει και τον τεχνολογικό εξοπλισμό.
 • Να αναβαθμιστεί η συγκοινωνιακή σύνδεση του δήμου με το Κέντρο Υγείας.
 • Να ενταθούν οι ρυθμοί για γρήγορο και ασφαλή εμβολιασμό του πληθυσμού.
 • Ειδική φροντίδα για τις πιο ευπαθείς ομάδες της περιοχής, οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες και Ρομά με ειδικά ενημερωτικά – διαγνωστικά συνεργεία στις περιοχές που μένουν και στους χώρους που συχνάζουν.
 • Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, στοχευόμενα ιδιαίτερα στους μεγάλους χώρους δουλειάς.
/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Χαιρετισμός της Μαρίας Σφυρή, αντιπροέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής «Σωκράτης» στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν μαζικοί φορείς του Μενιδίου έξω από την Πολυκλινική στο Ολυμπιακό Χωριό…

Σχετικά με τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης που δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας – Κυριακή 18 Απρίλη

Για μια ακόμα φορά, καταγγέλλουμε την υποβάθμιση και τον εξοβελισμό των καλλιτεχνικών μαθημάτων (όπως και των μαθημάτων των κοινωνικών επιστημών) από το σχολικό πρόγραμμα.

Καλούμε τους συναδέλφους, ιδιαίτερα των Εικαστικών Μαθημάτων να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση που διοργανώνει το ΕΕΤΕ την Κυριακή 18/4 12:00 (Σταθμός Λαρίσης), ενόψει και της εκδίκασης της Αίτησης Ακύρωσης που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (εκδικάζεται 13 Μάη).

Στεκόμαστε απέναντι στις αντιεπιστημονικές αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα, στην υποβάθμιση και κατάργηση των μαθημάτων της αισθητική αγωγής που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της προσωπικότητας, του αισθητικού κριτηρίου και της κοινωνικής συνείδησης και μάλιστα στην πιο κρίσιμη περίοδο των νέων.

Την ίδια ώρα με τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, ανατρέπονται τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Χιλιάδες οργανικές θέσεις χάνονται. Η συμπλήρωση ωραρίου για ορισμένες ειδικότητες θα είναι πρακτικά αδύνατη. Είναι σύγχρονη ανάγκη και απαίτηση όλα των μαθήματα των ειδικοτήτων να διδάσκονται από τους αντίστοιχων συναδέλφους.

Να πάρει πίσω το ΥΠΑΙΘ τις αντιεπιστημονικές αλλαγές στο Πρόγραμμα Σπουδών του Λυκείου. Να επανέλθουν τα μαθήματα που εξοβελίστηκαν βίαια κυριολεκτικά σε ένα βράδυ!

Να επανέλθουν όλες οι ώρες αντίστοιχων μαθημάτων που καταργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. θεατρική αγωγή).

Μαζικοί – Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.

Παίρνουμε μέρος στην κινητοποίηση του ΕΕΤΕ την Κυριακή 18/4 12:00.

Το ΔΣ

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Καμία απόλυση αναπληρωτή/τριας! Κατάργηση του θεσμού των τριμηνιτών και κάθε δυνατότητας Διευθυντών Εκπαίδευσης να προσλαμβάνουν και να απολύουν αναπληρωτές!

Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών – συμβασιούχων εκπαιδευτικών!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση της Ν.Δ., συνεχίζοντας την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, εισήγαγε φέτος νέα ελαστική μορφή εργασίας, τους τριμηνίτες, στο όνομα της πανδημίας, αλλά στην πραγματικότητα οι συνάδελφοι αναπληρωτές που προσλήφθηκαν με τον τρόπο αυτό δεν αναπλήρωναν μόνο συναδέλφους που πήραν άδεια ειδικού σκοπού αλλά τοποθετούνταν σε κάθε κενό στα σχολεία.

Η κυβέρνηση με τη νέα μορφή ενίσχυσε το καθεστώς της ελαστικής εργασίας, με εκπαιδευτικούς- ομήρους, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, σε μια μόνιμη ανασφάλεια και ένα ανελέητο κυνήγι προσόντων.

Το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ντροπή, όπως έκανε και στην πρώτη ανανέωση των συμβάσεών τους, παίζει ακόμα με το άγχος και την αγωνία των τριμηνιτών αναπληρωτών, για το αν θα ανανεωθούν ή όχι και πάλι οι συμβάσεις τους, παρέχοντας το δικαίωμα στους Διευθυντές Εκπαίδευσης να το «εκτιμήσουν»! Σε μία χρονιά που η πανδημία έχει πολλαπλασιάσει τις ανάγκες των σχολείων (ανοιχτών και μη) σε εκπαιδευτικούς, επιλέγεται και πάλι το ημίμετρο των…υπερελαστικών εργαζομένων!!

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι οι συμβάσεις των περισσότερων συναδέλφων που αρχικά ήταν τρίμηνες και μετά έγιναν εξάμηνες, θα ισχύσουν ως τη λήξη του σχολικού έτους. Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε να μην απολυθεί κανένας! Οι ίδιες οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι κανένας/καμία συνάδελφος/ισσα δεν περισσεύει στο δημόσιο σχολείο!

Ξεπεράσαμε φέτος τους 53.000 αναπληρωτές και ακόμα υπάρχουν πολλά κενά, ενώ συνταξιοδοτούνται πάνω από 8.000 συνάδελφοι, που σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα χρειάζονται πάνω από 62.000 με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Επιβεβαιώνονται έτσι οι πάγιες τοποθετήσεις του Συλλόγου μας για την ανάγκη μαζικών μόνιμων διορισμών, για την ανάγκη ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ!

Καμία λοιπόν απόλυση αναπληρωτή! Όμως παράλληλα διεκδικούμε την κατάργηση του αίσχους των τρίμηνων συμβάσεων και κάθε ελαστικής μορφής εργασίας!

Αντιλαμβανόμαστε το τι δρόμο ανοίγουν οι τρίμηνες συμβάσεις και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση μας θεωρεί αναλώσιμους και θέλει να μας τοποθετεί για όσο θέλει, όπου θέλει, με μισθούς-χαρτζιλίκι σε σχέση με τα έξοδά μας.

Το έχει αποδείξει, άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, ιδιαίτερα στα σχολεία, μην παίρνοντας κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Αποκορύφωμα αυτού του εργασιακού αίσχους αποτελεί και το γεγονός ότι η κυβέρνηση με νομοθετικές ρυθμίσεις μέσα στην πανδημία έδωσε το δικαίωμα στους κατά τόπους Διευθυντές Εκπαίδευσης να αποφασίζουν περί της ανανέωσης ή μη των συμβάσεων των τριμηνιτών συναδέλφων, ακόμα και να καταρτίζουν ξεχωριστούς πίνακες αναπληρωτών από τους οποίους θα καλύπτονται οι ανάγκες της κάθε Διεύθυνσης!!!

Είναι προφανές ότι αυτή θα είναι μόνο η αρχή, αφού οι τριμηνίτες αποτελούν την κερκόπορτα ώστε να εφαρμοστεί σταδιακά σε όλους τους αναπληρωτές το καθεστώς «φύγε εσύ-έλα εσύ» ακόμα και στα μέσα του σχολικού έτους, ανάλογα με τις εκτιμήσεις των Διευθυντών Εκπαίδευσης!! Απαιτούμε να καταργηθούν τώρα αυτές οι ρυθμίσεις!

Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, γενικής και ειδικής, πλήρους και μειωμένου ωραρίου, τρίμηνοι, αδιόριστοι, απολυμένοι λόγω παράβολου, απαντάμε με ενότητα και αποφασιστικότητα.

Δε συμβιβαζόμαστε με τρίμηνες συμβάσεις, με ψίχουλα! Οι ανάγκες μας τρέχουν όλο τον χρόνο!

 Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών – συμβασιούχων εκπαιδευτικών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου.
 Κατάργηση του θεσμού των τριμήνων, των ΑΜΩ και των πολλαπλών κατηγοριών αναπληρωτών.
 12μηνη σύμβαση για όλους τους αναπληρωτές, εξίσωση δικαιωμάτων με τους μόνιμους.
 Κάλυψη εδώ και τώρα όλων των κενών στα σχολεία. Ούτε ένας συνάδελφος απολυμένος.
 Να καταργηθούν οι διατάξεις που δίνουν στους Διευθυντές Εκπαίδευσης τη δικαιοδοσία κατάρτισης πινάκων αναπληρωτών, καθώς και πρόσληψης-απόλυσης αναπληρωτών ανά Διεύθυνση.

Το ΔΣ

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές απαίτησαν μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για τα σχολεία.

Διεκδίκησαν άμεσα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών.

Ζήτησαν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους και όχι με ατομική ευθύνη των γονιών, όπως κάνει ξανά η κυβέρνηση, φορτώνοντας σε μαθητές και γονείς τη διάγνωση, την καταγραφή και τη διαχείριση των κρουσμάτων. Απαίτησαν να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών.

Μέτρα για αραίωση των μαθητών ανά τάξη, με αντίστοιχες προσλήψεις, τόσο για λόγους υγειονομικής ασφάλειας όσο και για την κάλυψη των μορφωτικών κενών που συσσωρεύτηκαν όλο αυτό το διάστημα, μαζί και άλλα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των μαθητών.

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αναφορικά με τα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΠΕ Αν. Αττικής που έχουν κάνει αίτηση παραίτησης

Συνάδελφοι, ο Διευθυντής Π.Ε. Αν. Αττικής και το ΑΠΥΣΠΕ προχώρησαν στον υποχρεωτικό διορισμό συναδέλφων, ως μέλη του ΠΥΣΠΕ, χωρίς προηγούμενη αίτησή τους.

Οι εν λόγω συνάδελφοι, συντασσόμενοι με τη θέση του κλάδου για μη αποδοχή διορισμού τους σε όργανο που δεν προέκυψε από ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, έκαναν αίτηση παραίτησης, η οποία όμως δε λήφθηκε υπόψη από την υπηρεσία.

Ο Σύλλογος Π.Ε. Αν. Αττικής « ο Σωκράτης» καλεί αυτούς του συναδέλφους να υποβάλουν εκ νέου την παραίτησή τους, για να μη νομιμοποιήσουν αυτά τα «δοτά» Υπηρεσιακά Συμβούλιά που προσπαθεί να στήσει η Κυβέρνηση!

Επιπλέον, ο Σύλλογό μας τους παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη, με 3ωρη στάση εργασίας, για τις συνεδριάσεις του ΠΥΣΠΕ που δε θα συμμετάσχουν.

Το Δ.Σ

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΕΠΕ ΚΑΙ ΕΛΜΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Την Τετάρτη 7 Απριλίου, μετά από κάλεσμα των Συλλόγων Π.Ε. Αν. Αττικής ΄΄Ο Σωκράτης΄΄ και Α΄ Αθηνών, πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι της Γκράβας σύσκεψη συντονισμού 29 Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ (18 Σύλλογοι Π.Ε. με απόφαση και 2 παρατηρητές, 2 ΕΛΜΕ με απόφαση και 6 παρατηρητές).

Η συζήτηση που έλαβε χώρα ήταν πλούσια και επικεντρώθηκε στην αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή πολιτική που η κυβέρνηση συνεχίζει, τη στιγμή που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τονίστηκε η ανάγκη κοινού αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που τσακίζει τη ζωή μας.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση έχει κάνει τα σχολεία ακορντεόν, με το να τα ανοιγοκλείνει, και προκλητικά προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, όταν εκθειάζει την τηλεκπαίδευση και την επιτυχία της! Αν λάβουμε υπόψη την παιδαγωγική σχέση που διαμορφώνεται στην τάξη αλλά και τον πολυδιάστατο ρόλο του σχολείου, ως παιδαγωγοί δεν τρέφουμε καμιά αυταπάτη για τις επιπτώσεις της απότομης διακοπής της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών τόσο στο γνωστικό όσο και στο κοινωνικό και ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο.

Ηλίου φαεινότερον ότι η κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία, για να καλύψει τις δικές της ευθύνες για τα μέτρα που δεν πήρε, κωφεύοντας συνειδητά στα αιτήματα του εκπαιδευτικού και γονεικού κινήματος για ολιγομελή τμήματα, για επαρκές προσωπικό καθαριότητας, για δωρεάν συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ για τον covid…

Στο αίτημα για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα σε 15, η Κυβέρνηση απάντησε με την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα ενώ με προκλητική θρασύτητα, δια στόματος της υπουργού παιδείας, τσουβαλιάζοντας τους μαθητές των ακριτικών περιοχών και τους μαθητές στα αστικά κέντρα, προσπάθησε να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο μέσος όρος του αριθμού μαθητών ανά τμήμα είναι 17, τη στιγμή που 23, 24 και 25 μαθητές θα πρέπει να λειτουργήσουν σε ακατάλληλες αίθουσες, σε αίθουσες κλουβιά και σε κοντέινερ.

Στο αίτημα να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλεια στα σχολεία για την ορθή λειτουργία των σχολείων, η κυβέρνηση, εμπαίζοντας εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς εξάντλησε τον επικοινωνιακό της λόγο στην ατομική ευθύνη που πρέπει να επιδείξουν εκπαιδευτικοί και μαθητές, στην υποχρεωτικότητα στη χρήσης μάσκας, και την παροχή ενός παγουριού σε κάθε παιδί….. «ευγενική χορηγία» κάποιου ιδρύματος!!!

Αγανάκτηση προκαλεί το γεγονός ότι, για το άνοιγμα των Λυκείων, το μόνο «μέτρο» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι το self-test.

Είναι συνειδητή η επιλογή της κυβέρνησης για υποχρηματοδότηση της παιδείας, τη στιγμή που σκορπά χωρίς φειδώ δις ευρώ σε κανάλια και εφοπλιστές, που επιλέγει να βρίσκει χρήματα για την πρόσληψη αστυνομικών στα Πανεπιστήμια, όχι όμως για εκπαιδευτικούς, και προσωπικό καθαριότητας, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με όρους υγιεινής και ασφάλειας.

Στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση της ΝΔ, «πιάνοντας το νήμα» από το σημείο που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ANEΛ, έχει αφήσει γυμνό και το δημόσιο σύστημα Υγείας, αδύναμο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, μετατρέποντας το σε σύστημα της «μίας νόσου».

Τα κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παραμένουν χωρίς εξοπλισμό και υποστελεχωμένα, αδυνατώντας να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών μας. Την ίδια στιγμή, ο ιδιωτικός τομέας Υγείας θησαυρίζει.

Η αντιλαϊκή πολιτική βαδίζει χέρι-χέρι με την κρατική βία, γι’ αυτό και δυναμώνει η καταστολή στους χώρους δουλειάς, στα Πανεπιστήμια και στις γειτονιές. Στις γειτονιές παρελαύνουν πάνοπλες ομάδες καταστολής (ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, «Αύρες» κ.λπ.) που χτυπούν, προπηλακίζουν εργαζόμενους και νεολαία, όπως στη Νέα Σμύρνη, Λάρισα.

Η κυβέρνηση αυτό το διάστημα κλιμακώνει την αντιλαϊκή πολιτικής της, ετοιμάζοντας το αντεργατικό έκτρωμα για την 10ωρη εργασία, την κατάργηση των υπερωριών, τη μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεργασίας, το χτύπημα των συνδικάτων.

Δεν υπάρχει καμιά αυταπάτη ότι θέλει να φορτώσει, για άλλη μια φορά, τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του λαού. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Ε.Ε. για την εκταμίευση των πόρων από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες της κυβέρνησης να καλλιεργήσει προσδοκίες στον λαό πως τάχα αυτό το «Εθνικό Σχέδιο» θα καλυτερεύσει τη ζωή του, παρά τη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων που παρουσιάζουν σαν «μάννα εξ ουρανού» το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, είναι ξεκάθαρο πως το σχέδιο αυτό φέρει τη «σφραγίδα» του κεφαλαίου και σηματοδοτεί για τον λαό νέα σκληρά μέτρα σε βάρος του.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ούτε μισό € δεν προβλέπεται για την κάλυψη των αναγκών στην Παιδεία και στην Υγεία. Καμιά πρόβλεψη για την κατασκευή σχολείων, αιθουσών ούτε για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, για να ανοίξουν σχολεία και σχολές με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Καμιά πρόβλεψη για νέες ΜΕΘ, νοσοκομεία, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Καμιά πρόβλεψη επίσης για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε οι εργαζόμενοι να μην πηγαινοέρχονται σαν σαρδέλες. Ούτε λόγος βέβαια για την αύξηση μισθών και συντάξεων.

Ως σύλλογος το επόμενο διάστημα:

 • Συμμετέχουμε την Τετάρτη 14/4 στις 18.30 στη συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή μαζί γονείς και μαθητές!
 • Στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις στις 15/4 για ανοιχτές σχολές, για να μη μπει πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές.
 • Προχωράμε σε ανοιχτά Δ.Σ., συσκέψεις και ενημερωτικές συναντήσεις!
 • Συμμετέχουμε στην απεργία και τον ταξικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς (6/5) μαζί με τα συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα!

– Απαντάμε με απεργία εάν η κυβέρνηση τολμήσει να καταθέσει νομοσχέδιο για τα εργασιακά ή για την εκπαίδευση (ατομική αξιολόγηση).

Με οδηγό τις δικές μας ανάγκες στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή, μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα και τη διεκδίκηση!
Ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματα των παιδιών!

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Διαγραφή από τον ΣΕΠΕ Αν. Αττικής «ο Σωκράτης» των διορισμένων, με τη συναίνεσή τους, μελών του ΠΥΣΠΕ

Συνάδελφοι,
το Δ.Σ. του Συλλόγου Π.Ε. Αν. Αττικής «ο Σωκράτης» καταγγέλλει απερίφραστα τη συγκρότηση του ψευδο-ΠΥΣΠΕ, αφού πρόκειται για απαράδεκτη αυταρχική ενέργεια της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας.

Είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύουν να «πετάξουν» τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων από τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Αυτά τα Υπηρεσιακά Συμβούλια αντιστρατεύονται, επί της αρχής, τη θέση του κλάδου.

Το Δ.Σ. καλεί για άλλη μια φορά, έστω και τώρα, τις εκπαιδευτικούς Κρέμου Ευτέρπη τακτικό μέλος και Κατσικονούρη Ευφροσύνη αναπληρωματικό μέλος, που στελεχώνουν τα δοτά ΠΥΣΠΕ, ως «αιρετοί» μη εκλεγμένες από τους εκπαιδευτικούς, να παραιτηθούν.

Στην αντίθετη περίπτωση, τίθενται εκτός του Συλλόγου και του Κλάδου, με βάση τις συλλογικές αποφάσεις μας.

Με ομόφωνη απόφαση το Δ. Σ. αποφάσισε τη διαγραφή των εν λόγω εκπαιδευτικών και, σύμφωνα με το καταστατικό, θα την προτείνει για επικύρωση στην επόμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.

Το ΔΣ

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Loading...