Δελτίο Τύπου από την Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου

Δελτίο Τύπου από την Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα, 18/10

Εκπαιδευτικοί και γονείς απαίτησαν να μην συγχωνευτεί κανένα τμήμα, να καλυφθούν όλα τα κενά άμεσα με προσλήψεις εκπαιδευτικών!

Το Υπουργείο Παιδείας έδωσαν μέσα σε ένα βράδυ οδηγία για μαζικές συγχωνεύσεις εκατοντάδων τμημάτων σε όλη την Ελλάδα, η οποία άρχισε αμέσως να υλοποιείται, με τη δημιουργία τμημάτων μέχρι και 27- 28 παιδιών!

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η υποκρισία της Κυβέρνησης ότι δήθεν νοιάζεται για τη βελτίωση του σχολείου, όταν εν μέσω πανδημίας στοιβάζει τους μαθητές, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και αδιαφορώντας παντελώς για την κάλυψη των μορφωτικών και εκπαιδευτικών κενών που έχουν συσσωρευτεί όλο αυτό το διάστημα λόγω των κλειστών σχολείων.

Η ανάγκη για μείωση των μαθητών ανά τάξη είναι πιο επίκαιρη και επιτακτική από ποτέ, και αντ΄αυτού η Κυβέρνηση προσπαθεί να «καλύψει» τα κενά σε εκπαιδευτικούς κλείνοντας και συγχωνεύοντας τμήματα, και μάλιστα εν μέσω της σχολικής χρονιάς, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες που θα υπάρξουν στους μαθητές.

Άμεση απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια δόθηκε από εκπαιδευτικούς και γονείς στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αλλά και στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας, όπου συμμετείχαν σύλλογοι εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τοπικές Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων, καθώς και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής , που απαίτησαν να μην πραγματοποιηθεί καμία συγχώνευση και να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά με προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας των εκπαιδευτικών και των γονιών με εκπροσώπους του Υπουργείου φάνηκε για μία ακόμα φορά η αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών και η εμμονή του Υπουργείου να μην αναιρέσει την απόφασή του και να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις.

Ένα από τα «επιχειρήματα» που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ότι «παλιά ήμασταν 40 ανά τάξη και μάθαμε γράμματα»!! Φαίνεται ότι το Υπουργείο όταν μιλά για «εκσυγχρονισμό» εννοεί να γυρίσουν τα σχολεία 50 χρόνια πίσω, και όχι να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών με βάση τις δυνατότητες της σημερινής εποχής- δυνατότητες που μπορούν να δώσουν στα παιδιά σύγχρονες υποδομές, επιστημονικό προσωπικό και ουσιαστική μόρφωση.

Στις δηλώσεις του Υπουργείου ότι «είναι νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί», απαντάμε ότι οι νόμοι που θέλουν τα παιδιά στοιβαγμένα σε 25αρια και 28αρια τμήματα, μέσα σε άθλια κοντέινερς, με σχολεία να πλημμυρίζουν στις πρώτες βροχές και να μην έχουν εκπαιδευτικούς μέσα Οκτώβρη, θα μας βρουν απέναντι!

Για την κάλυψη των κενών απάντησαν ότι έχουν γίνει χιλιάδες προσλήψεις και όσα κενά απομένουν είναι λόγω αδειών εγκυμοσύνης και ασθενείας, επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε η Υπουργός Παιδείας και προκαλώντας οργή, τη στιγμή που οι πολιτικές της αδιοριστίας όλων των κυβερνήσεων οδηγούν στο να ξεκινά κάθε σχολική χρονιά με χιλιάδες κενά, τα οποία καλύπτονται από συμβασιούχους και ποτέ στο σύνολό τους!

Ανέφεραν ότι η Γ’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών θα πραγματοποιηθεί τέλη Οκτώβρη, αφήνοντας χιλιάδες παιδιά χωρίς δασκάλους και καθηγητές ή παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες χωρίς στήριξη για δύο ολόκληρους μήνες!

Η μείωση του κόστους στην εκπαίδευση, η υποβάθμιση της μόρφωσης για την πλειοψηφία των παιδιών και η μετατροπή των σχολείων σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και κερδοφορίας αποτελεί διαχρονική πολιτική επιλογή όλων των Κυβερνήσεων.

Δεν υπάρχει πια καμία αυταπάτη πως ό,τι έχουμε κερδίσει, το κερδίσαμε μόνο με τους αγώνες μας! Συνεχίζουμε συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, για να εμποδίσουμε κάθε απόπειρα καταπάτησης των δικαιωμάτων των μαθητών μας, για να διεκδικήσουμε σύγχρονο σχολείο και μόρφωση για όλους!

Κατά τη διάρκεια τη σημερινής διαμαρτυρίας, και αφού έχουν προηγηθεί κινητοποιήσεις του συλλόγου εκπαιδευτικών «ο Σωκράτης» και των συλλόγων γονέων στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στον Δήμο Αχαρνών, ενημερωθήκαμε ότι η διαδικασία συγχώνευσης τμημάτων στο Δημοτικό σχολείο Βαρυμπόμπης, Μαλακάσας και 10ου Αχαρνών διακόπηκε, και τα τμήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως είναι.

Η συμπόρευση εκπαιδευτικών και γονιών και ο ανυποχώρητος αγώνας μπορεί να ασκήσει πίεση και να φέρει αποτελέσματα!

Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε να παλεύουμε και να απαιτούμε:

-Να μην κλείσει ούτε ένα τμήμα, σε κανένα σχολείο! Έγκριση τμημάτων με βάση τις ανάγκες των μαθητών!

-Προσλήψεις εκπαιδευτικών εδώ και τώρα, με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.

To ΔΣ

.