Οι εκπαιδευτικοί τιμάμε την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας που φωτίζει το δρόμο της πάλης για τα σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

Οι εκπαιδευτικοί τιμάμε την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας που φωτίζει το δρόμο της πάλης για τα σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου απευθύνει κάλεσμα για να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, για τη γυναικεία ισοτιμία, ενάντια στη βία της εκμετάλλευσης και του πολέμου, της εμπορευματοποίησης της ζωής μας.

Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, ενσωματώνοντας τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ, αποδεικνύει πως η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση είναι επίκαιρη όσο ποτέ, αφού κριτήριό τους είναι η αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων από την βαθύτερη εκμετάλλευση του γυναικείου εργατικού δυναμικού. Στο όνομα της «εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» ψήφισαν νόμους, με αποκορύφωμα το νόμο Χατζηδάκη, που έχουν κάνει «κανονικότητα» τη ζωή με τα ωράρια λάστιχο, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την τηλεργασία, με βαριές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών. Ταυτόχρονα, διαμόρφωσαν όλο το νομικό πλαίσιο, με το οποίο χιλιάδες γυναίκες λαϊκών οικογενειών κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους σε πλειστηριασμό, δυσκολεύονται ή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και στις διαρκείς ανατιμήσεις βασικών αγαθών.

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχουν γιγαντωθεί οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και στην εκπαίδευση, με τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς να ζουν κάθε χρόνο την εργασιακή περιπλάνηση, με τους όρους διαβίωσης να επιδεινώνονται σε συνθήκες ακρίβειας. Διατηρείται και για τις αναπληρώτριες η απαράδεκτη διάταξη των 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια ως προϋπόθεση για το επίδομα και την άδεια μητρότητας, που τις αποκλείει από τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της μητρότητας, ενώ εξαιρούνται και από το δικαίωμα της 9μηνης άδειας ανατροφής. Αντίστοιχα οι νεοδιόριστες εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε διετή παραμονή στον τόπο διορισμού, πολλές φορές μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και την οικογένεια τους, με το κόστος των μετακινήσεων να είναι δυσβάσταχτο, ενώ η μονιμοποίηση τους εξαρτάται από τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας» η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, εντείνει την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, της προσχολικής φροντίδας και αγωγής, της ειδικής αγωγής, της προστασίας της οικογένειας.

Οι νέες σύγχρονες μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται η γυναικεία ανισοτιμία, τα φαινόμενα πολύμορφης βίας κατά των γυναικών και μικρών παιδιών, τα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, προβληματίζουν ιδιαίτερα τις μαθήτριες και τους μαθητές μας. Σ’ αυτή τη βάση συζητάμε μαζί τους και παράλληλα απαιτούμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και φροντίδας όλων των παιδιών, ώστε να μη λείπει από κανένα παιδί το φαγητό, το βιβλίο, ένα ζεστό σπίτι τον χειμώνα, να προστατευτούν πραγματικά απέναντι σε κάθε φαινόμενο κακοποίησης. Παλεύουμε για να έχουν ένα σχολείο που να τα μορφώνει πραγματικά και να συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας τους.

Για αυτό οι εκπαιδευτικοί οργανώνουμε το δικό μας μάθημα, μάθημα ζωής και αγώνα ώστε οι μαθήτριες και οι μαθητές μας να γνωρίσουν τους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών, να εμπνευστούν και να σκεφτούν ποιος αγώνας μπορεί να βάλει πραγματικά εμπόδια στην πολιτική που βάζει όρια στα όνειρα και τις ανάγκες τους, στην πολιτική που αναπαράγει τη φτώχεια, την ανεργία, τον ρατσισμό, τις διακρίσεις, τον πόλεμο.

Γι’ αυτό βγαίνουμε μπροστά με το σωματείο μας και διεκδικούμε τη ζωή που αξίζει σε μας, τα παιδιά και τους μαθητές μας, με βάση τις δυνατότητες της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης τον 21ο αιώνα.

Διεκδικούμε:

·        την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, με πρόσθετα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γυναικών

·        αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

·        μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, απαγόρευση απόλυσης εγκύων, κατοχύρωση αδειών μητρότητας, τοκετού, λοχείας για όλες τις εκπαιδευτικούς ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μόνιμες ή αναπληρώτριες) με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ειδικότερα να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη άδεια με αποδοχές σε κάθε αναπληρώτρια που το έχει ανάγκη καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και οι αναγκαίες οπότε αρρωστήσουν αναρρωτικές άδειες

·        ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν δίκτυο υπηρεσιών και δομών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας και γενικότερης προστασίας με στελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες για τη φροντίδα των υπερηλίκων & των ατόμων με ειδικές ανάγκες, για τη φροντίδα και προσχολική αγωγή των παιδιών μας, για να αναπτύσσονται ολόπλευρα(κατασκηνώσεις, ΚΔΑΠ κλπ,) .

·        Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών-τριών και των οικογενειών τους. Επίδομα στέγασης, δωρεάν μετακινήσεις, δικαίωμα συνυπηρέτησης στα ζευγάρια των εκπαιδευτικών

·        Την κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

·        τη μονιμοποίηση των συναδέλφων αναπληρωτριών και αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ξεπερνούν τις 45.000 και εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των δημόσιων σχολείων.

Χτίζουμε πραγματική ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε μορφή ανισοτιμίας και βίας σε βάρος των γυναικών. Σε αυτό τον αγώνα σπάνε στην πράξη αντιδραστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας, τις σχέσεις των δύο φύλων. Δυναμώνοντας αυτόν τον προσανατολισμό, το κάθε σωματείο μπορεί να γίνει κυψέλη αλληλεγγύης για κάθε εργαζόμενη κι εργαζόμενο, να ενισχύσει τον αγώνα ενάντια σε σάπιες αξίες του ατομισμού, του ανταγωνισμού, της λογικής «όλα αγοράζονται και όλα πωλούνται».

Αντλώντας δύναμη και αισιοδοξία από τους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών, τιμάμε αγωνιστικά την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας δυναμώνοντας την πάλη για την πραγματική χειραφέτηση των γυναικών.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και την ίδια μέρα στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας στη 1:00 μ.μ.

.