Ματαίωση της επίσκεψης του Συλλόγου μας στον ιστορικό χώρο της Μακρονήσου, με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού

Ματαίωση της επίσκεψης του Συλλόγου μας στον ιστορικό χώρο της Μακρονήσου, με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού

 Συνάδελφοι,

ματαιώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Συλλόγου μας στον ιστορικό χώρο της Μακρονήσου, μετά από απαγόρευση από το Υπουργείο Πολιτισμού, λόγο της επικινδυνότητας των κτιρίων. Γνωρίζοντας την κακή κατάσταση των κτιρίων, σε επικοινωνία που είχαμε με την Υπηρεσία Νεώτερων Μνήμειων, ζητήσαμε να μας δοθεί η άδεια να μεταβούμε στη Μακρόνησο, έστω μέχρι το μνημείο φόρο – τιμής στους χιλιάδες αγωνιστές που εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους για τα πιστεύω τους. Ωστόσο μας απαγόρευσαν  κατηγορηματικά να πατήσουμε στο νησί!!!

  1. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων για την εγκατάλειψη και απαξίωση των ιστορικών κτιρίων, τα οποία καταρρέουν. Κτίρια που  η παρουσία τους στον χώρο και το χρόνο στη διάρκεια του 20ου αιώνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας, και συνιστούν σημείο αναφοράς για τους νεότερους.
  2. Είναι απαράδεκτη η απαγόρευση να μεταβούμε στη Μακρόνησο, παρά τη δέσμευση του Συλλόγου ότι δε θα πλησιάζαμε τα κτίρια.

Αν η εγκατάλειψη και απαξίωση τέτοιων ιστορικών κτιρίων, όπως αυτά της Μακρονήσου, εμμέσως, πλην σαφώς, αποσκοπούν να σβήσουν από την συλλογική μνήμη, την πρόσφατη ιστορία και τα δεινά του λαού μας, διαβεβαιώνουμε, ως δάσκαλοι, ως παιδαγωγοί, ότι δε θα πάψουμε να τη διδάσκουμε !

Από το Δ.Σ.

.