Άκρως επικίνδυνη συζήτηση για την τοποθέτηση καμερών σε σχολικές μονάδες του Δήμου Αχαρνών ….έξω ο “ Big Brother” από τα σχολεία!

Άκρως επικίνδυνη συζήτηση για την τοποθέτηση καμερών σε σχολικές μονάδες του Δήμου Αχαρνών ….έξω ο “ Big Brother” από τα σχολεία!

Συναδέλφισσες, συνάνελφοι,

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Αν. Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» επισημαίνει, σε όλους τους τόνους, ότι είναι άκρως επικίνδυνη η συζήτηση που έγινε στην Α/θμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Αχαρνών με θέμα την τοποθέτηση καμερών, στους αύλειους χώρους σχολικών μονάδων, που θα λειτουργούν τις ώρες και τις ημέρες που τα σχολεία είναι κλειστά.

Είναι αδιανόητο οι μαθητές μας να παρακολουθούνται και να αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι οι μαθητές βρίσκονται στα προαύλια των σχολείων (και το διάστημα που αυτά δε λειτουργούν), για να παίξουν, να διασκεδάσουν, εφόσον δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι άθλησης, δεν υπάρχουν επαρκείς παιδικές χαρές ,στέκι νεολαίας κλπ. ΄΄Εξοικειώνουν΄΄ μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς με τη λογική της ΄΄παρακολούθησης΄΄.

Από την άλλη, με τη συζήτηση αυτή «ανοίγεται» ένας επικίνδυνος δρόμος για την επέκταση αυτού του μέτρου και σε ώρες λειτουργίας του σχολείου.

Ως παιδαγωγοί θεωρούμε ότι η λειτουργία κάμερας και μάλιστα σε χώρους όπου βρίσκονται ανήλικοι είναι μέτρο αυταρχισμού από τη φύση του, καθώς λειτουργεί ανασταλτικά και κατασταλτικά στην ελευθερία κινήσεων του μαθητή, επιδρά αρνητικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, προσβάλλει βάναυσα την προσωπική του αξιοπρέπεια και αναιρεί τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου.

Πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας είναι ότι για προστασία των σχολικών μονάδων είναι αναγκαίο να υπάρχουν μόνιμοι σχολικοί φύλακες σε 24ωρη βάση, καθώς και επαρκής φωτισμός.
Καλούμε τις/τους Δ/ντριες/ Δ/ντες Δημ. Σχολείων, τις/τους Προϊσταμένες/προϊστάμενους Νηπιαγωγείων, που έχουν κάνει αίτημα προς τον Δήμο για την τοποθέτηση καμερών, να ανακαλέσουν την αίτησή τους.

Από το Δ.Σ.

.