Ανακοινώσεις

Ενημέρωση για τους νεοδιόριστους συναδέλφους, αναφορικά με τις αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Σύλλογος μας από τη Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, μετά την τοποθέτησή τους σε οργανική θέση, μπορούν να κάνουν αίτηση απόσπασης εντός ΠΥΣΠΕ και θα θεωρηθεί ότι υπηρετούν την οργανική τους θέση. Θα έχουν δηλαδή την επόμενη χρονιά δικαίωμα μετάθεσης ή απόσπασης εκτός ΠΥΣΠΕ.

Για το Δ.Σ.

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΙΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ

Όλοι Οι Εκπαιδευτικοί, Αναπληρωτές, Νεοδιόριστοι, Μόνιμοι,

Παίρνουμε Μαζικά Μέρος  

Στις Εκλογές Για Τη ΔΟΕ

Συμμετέχουμε

Υπερασπιζόμαστε Το Σωματείο Μας

Δυναμώνουμε Τη Φωνή Μας!

ΩΡΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ  9:30 π.μ. – 5:00 μ.μ.

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Καταγγέλλουμε τον κυβερνητικό αυταρχισμό!

Συγκέντρωση στο Εφετείο την Τρίτη 17/5 12:30-Κτήριο 14, Ευελπίδων, ώρα εκδίκασης της αγωγής του ΥΠΑΙΘ ενάντια στη στάση εργασίας, που εξήγγειλαν ΟΛΜΕ-ΔΟΕ κατά του διαγωνισμού της PISA (η ΔΟΕ κηρύσσει διευκολυντική στάση εργασίας 3 ώρες του πρωινού και απογευματινού κύκλου για τη συμμετοχή στη Συγκέντρωση)

Οι εξετάσεις PISA αποτελούν εργαλείο επίθεσης στους μαθητές και αξιολόγησης – κατηγοριοποίησης των σχολείων!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ο Σύλλογός μας έχει τοποθετηθεί συνολικά για το θέμα της «ελληνικής pisa». Συμπερασματικά, οι εξετάσεις PISA, τέκνο του ΟΟΣΑ, αποτελούν έναν ακόμα μοχλό της κυβερνητικής επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, προωθούν την αξιολόγηση. Μαζί με την Τράπεζα Θεμάτων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την αυτονομία κι αξιολόγηση της σχολικής μονάδας τα νέα αναλυτικά προγράμματα…στοχεύουν σε ένα πιο εχθρικό σχολείο για τα παιδιά του λαού, πιο ταξικό, αξιολογημένο – κατηγοριοποιημένο. Σε ένα σχολείο πολλών ταχυτήτων, φτηνό για το κράτος και ακριβό για τον λαό. Αποτελούν, δηλαδή μοχλό επιδείνωσης της εκπαίδευσης.

Η πρωτοβουλία του ΥΠΑΙΘ να κάνει νέα αγωγή ενάντια στην προκηρυγμένη στάση εργασίας από τις ΟΛΜΕ-ΔΟΕ ενάντια στις εξετάσεις PISA, επικαλούμενη ξανά τον αντισυνδικαλιστικό – αντιαπεργιακό Νόμο 4808 (Χατζηδάκη) δε μας εκπλήσσει. Για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ χρησιμοποιούν τον αυταρχισμό για να περάσουν τα αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά τους σχέδια, καταστέλλοντας τις δίκαιες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών. Έχουν μίσος για τα παιδιά του λαού και για όσους θέλουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Το πιο προκλητικό είναι ότι στην αγωγή του, το ΥΠΑΙΘ εξυβρίζει ξανά τον κλάδο, αναφέροντας ότι αρνείται «διαρκώς την οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης». Το άσπρο μαύρο δηλαδή!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας έχει ήδη συμμετάσχει σε Συσκέψεις ενημέρωσης με συλλόγους Γονέων και θα συνεχίσει να ενημερώνει συναδέλφους, γονείς, μαθητές.

Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους:

  • Να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αντιδραστικές εξετάσεις PISA με κάθε τρόπο (ενημέρωση στα παιδιά, στους γονείς…) ακόμα και αν εμείς δεν έχουμε στη φάση αυτή σχολείο που θα εφαρμοστούν φέτος οι εξετάσεις αυτές. Του χρόνου, θα γενικευτεί αν το αφήσουμε να περάσει!
  • Να αποδοκιμάσουν τον κυβερνητικό αυταρχισμό, τις συνεχείς κυβερνητικές ύβρεις στον κλάδο και την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη.

Το ΔΣ

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 16/5

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 25/5

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 16/5  7:00 μ.μ.

(ΣΤΟ 3ο Δ.Σ. ΑΧΑΡΝΩΝ)

ΕΚΛΟΓΕΣ  

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΙΟΥ

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

(ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ

(ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ)

(Kάχι Καχιασβίλι 6)

(27/30 ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ)

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

(ΚΑΝΑΡΗ 3 – ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΞΗΣ)

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΩΡΩΠΟΥ

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

ΩΡΩΠΟΣ

(ΠΑΛΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΩΡΩΠΟΥ)

(ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ)

ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ

(ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ)

ΩΡΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

9:30 π.μ. – 5:00 μ.μ.

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Καταδικάζουμε κάθε μορφή τρομοκράτησης εκπαιδευτικών και μαθητών!

Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο περιστατικό αυταρχισμού και «επίδειξης ισχύος» που συνέβη την Τετάρτη 11/5 έξω από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών. Μέλη της ομάδας «ΔΙΑΣ» πραγματοποίησαν εξακρίβωση στοιχείων και σωματικό έλεγχο σε εκπαιδευτικό που είχε βγει έξω από το σχολείο την ώρα του κενού του, και μάλιστα μπροστά στα μάτια πολλών μαθητών.

Ο εκπαιδευτικός επέδειξε την ταυτότητά του και ενημέρωσε τους αστυνομικούς για την ιδιότητά του, ότι δηλαδή είναι εκπαιδευτικός του σχολείου, παρ’ όλα αυτά εκείνοι δεν… πτοήθηκαν, και του έκαναν σωματικό έλεγχο, έψαξαν όλες του τις τσέπες και άδειασαν την τσάντα με τα προσωπικά του αντικείμενα.

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Σωκράτης» καταδικάζει το εν λόγω περιστατικό, αφού καταρχάς έγινε εντελώς αναίτια, και επιπλέον πραγματοποιήθηκε έξω ακριβώς από τον χώρο του σχολείου, παρουσία μαθητών!

Οι αιτίες των παραβατικών συμπεριφορών στην περιοχή βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα συμφέροντα που συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο, καθώς και στη χρόνια υποβάθμιση της περιοχής, για την οποία καμία κυβέρνηση και καμία δημοτική αρχή δεν έχει πάρει μέτρα.
Κυβέρνηση και αστυνομία οφείλουν να προσανατολιστούν στις πραγματικές αιτίες που γεννούν την εγκληματικότητα, και όχι να «στοχοποιούν» εκπαιδευτικούς και να καλλιεργούν κλίμα εκφοβισμού και τρομοκράτησης έξω από τα σχολεία, εκεί που διαπαιδαγωγούμε τους μαθητές μας!

Οι εκπαιδευτικοί δίνουμε καθημερινά τον καλύτερό μας εαυτό, παρά τα τόσα εμπόδια, για να δημιουργήσουμε σωστά πρότυπα και αξίες στους μαθητές μας, και δεν ανεχόμαστε κανενός είδους τρομοκράτησης, καταπάτησης της αξιοπρέπειάς μας ή επίδειξης δύναμης, και μάλιστα μπροστά στα μάτια τους!!!

Το ΔΣ

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Γράμα στους γονείς για τις εξετάσεις της λεγόμενης «ελληνικής PISA» που οργανώνει το ΥΠΑΙΘ

Αγαπητοί γονείς, όπως ίσως έχετε ενημερωθεί ήδη από το σχολείο σας, στις 18 Μάη 6.000 παιδιά Στ΄ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου θα εξεταστούν στον «ελληνικό διαγωνισμό PISA» στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών. Η διεξαγωγή του διαγωνισμού αυτού γίνεται με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για την εκπαίδευση. Φέτος θα γίνει δοκιμαστικά σε 300 δημοτικά και 300 γυμνάσια σε όλη τη χώρα. Ο διαγωνισμός αυτός δεν είναι κάτι νέο. Γίνεται εδώ και πολλά χρόνια σε διεθνές επίπεδο.

Το έργο όμως είναι χιλιοπαιγμένο και πλέον έχουμε αρκετή πείρα τόσο από τις «εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις» της χώρας μας αλλά και της ΕΕ και το πού οδηγούν τέτοιου είδους εξετάσεις.

Οι εξετάσεις της PISA διεξάγονται κάθε τρία χρόνια στη Γλώσσα (κατανόηση κειμένου), Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ και όπως μας πληροφορεί σε σχετικό βίντεο η ιστοσελίδα του ΙΕΠ «Η PISA είναι πνευματικό παιδί του ΟΟΣΑ και είναι ένα εργαλείο, προκειμένου οι βέλτιστες πρακτικές που υπάρχουν στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ να γενικευτούν και να υιοθετηθούν στα υπόλοιπα εκπαιδευτικά προγράμματα».

Άρα λοιπόν, το ερώτημα Γιατί αντιδράτε τόσο στην «ελληνική» όσο και στη διεθνή PISA πρέπει να μπει στη σωστή του βάση: Γιατί αντιδράτε στην πολιτική της κυβέρνησης για την παιδεία και στις πρακτικές του ΟΟΣΑ;

Επομένως τέτοιου τύπου εξετάσεις, ειδικά στην κρίσιμη ηλικία της αποφοίτησης από το Δημοτικό, δεν είναι ελληνική πατέντα, αλλά εφαρμόζονται διεθνώς και σα στόχο έχουν την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών.

Στην Αγγλία στο τέλος του Primary School, ο μαθητής δίνει εξετάσεις στα Μαθηματικά και τη Γλώσσα (SAT ‘s) και με βάση τα αποτελέσματα προκύπτει το λεγόμενο flight path (προσδοκία μάθησης) η οποία τον ακολουθεί τα επόμενα μαθητικά του χρόνια και τον προσανατολίζει σε τι επίπεδο σχολείου δευτεροβάθμιας θα φοιτήσει, με βάση την έντονη ταξική διαφοροποίηση που υπάρχει στα σχολεία της Αγγλίας.

Στη Γερμανία, στην ηλικία των 11 ετών, το συμβούλιο του σχολείου αποφασίζει με βάση την επίδοση του μαθητή σε ποιον από τους τρεις τύπους σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα οδηγηθεί: Hauptschule (τετραετές τεχνικό σχολείο) Realschule (πενταετές γενικού χαρακτήρα σχολείο) και Gymnasium (επταετές ή οκταετές που οδηγεί στο Πανεπιστήμιο).

Η απάντηση του ΟΟΣΑ, της ΕΕ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις ανισότητες και στην αποτύπωσή τους στα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων, είναι ο διαχωρισμός των μαθητών και η διοχέτευση αυτών που προέρχονται από τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα σε σχολεία υποβαθμισμένα.

Έχει αποδειχθεί σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκε, ότι αυτή η τακτική λειτουργεί ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» για αυτούς τους μαθητές: όχι μόνο δε βοηθά στη γνωστική ανάπτυξη αυτών των μαθητών , αλλά πολύ περισσότερο δε λειαίνει τις ταξικές ανισότητες, όπως οι ίδιοι ευαγγελίζονται, αλλά τις αποτυπώνει, παγιώνοντάς τες.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, ο μαθητές τοποθετούνται σε τμήματα στο Δημοτικό Σχολείο με βάση την επίδοσή τους στη γραφή και την ανάγνωση. Εννιά στους δέκα μαθητές που τοποθετούνται στο χαμηλό επίπεδο, παραμένουν και αποφοιτούν από αυτό. Γι’ αυτή την προοπτική ανοίγουν δρόμο!

Απέναντι λοιπόν στη μομφή ότι δε θέλετε εξετάσεις, δε θέλετε να αξιολογηθεί η δουλειά σας, απαντάμε: πώς μπορεί και γιατί να είναι μετρήσιμο με τέτοιου τύπου ποσοτικούς δείκτες το αποτέλεσμα της διδασκαλίας;

Με τέτοιου είδους κλίμακες και «διαγωνισμούς» ανοίγουν σήμερα το δρόμο ώστε, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της λεγόμενης «αξιολόγησης», να βαθμολογήσουν και να κατηγοριοποιήσουν τα σχολεία, να δημιουργήσουν σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων.

Ξέρουμε πολύ καλά εμείς οι εκπαιδευτικοί της τάξης ότι δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τη δουλειά μας με τέτοιους όρους, η διδασκαλία δεν είναι ένα μονόπρακτο έργο που κρίνεται μέσα σε ένα δίωρο εξετάσεων, με ενιαίους ισοπεδωτικούς όρους. Οι εξετάσεις δημιουργούν άγχος, ξεχωρίζουν τους μαθητές σε «ικανούς» και «μη ικανούς», τα σχολεία σε «καλά» και «κακά» χωρίς να παίρνουν υπόψη τους την ιδιαιτερότητα, τις ειδικές κλίσεις, τις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε παιδιού ή τις συγκεκριμένες συνθήκες μιας περιοχής ή ενός σχολείου.

Σε καμία περίπτωση το σχολείο σε κάθε του βαθμίδα – πόσο μάλλον στο δημοτικό – δεν πρέπει να είναι απλά ένας χώρος που τα παιδιά προετοιμάζονται για εξετάσεις. Τα τεστ θα είναι ανώνυμα, όμως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε επίπεδο σχολείου, δήμου και περιφέρειας.

Αυτό σημαίνει ότι ένα σχολείο, άρα και οι μαθητές του που έχουν ονοματεπώνυμο, θα μπουν στη δημόσια κριτική. Όχι για να «βελτιωθεί» αλλά για να «στοχοποιηθεί». Όσο για την «Τράπεζα θεμάτων» από την οποία θα αντλούνται τα θέματα, η εμπειρία δείχνει ότι έχει σκοπό να δυσκολέψει και να ματαιώσει τους μαθητές μας. Είναι εκτός της καθημερινής, σχολικής πραγματικότητας.

Κανένα σύστημα δεν μπορεί να βελτιωθεί αν δεν ικανοποιούνται αυτά που χρόνια τώρα και εσείς οι γονείς και εμείς οι εκπαιδευτικοί διεκδικούμε. Λιγότερα παιδιά στην τάξη, μόνιμο και σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό, δομές που θα υποστηρίζουν τις ειδικές ανάγκες των μαθητών μας , γενναία χρηματοδότηση, βιβλία και προγράμματα σπουδών που θα κάνουν τα παιδιά να αγαπούν τη γνώση.

Το Υπουργείο θα σας πει ότι η συμμετοχή των παιδιών σας είναι «υποχρεωτική». Το λέει για να σας πιέσει. Το λέει γιατί ξέρει ότι υπάρχουν αντιδράσεις. Σας το λέμε καθαρά: δεν υπάρχει καμία συνέπεια για τα παιδιά σας αν δεν συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

Εμείς από τη δική μας πλευρά, μέσα από τα εκπαιδευτικά μας σωματεία και εσείς από τη δική σας, με τη δυνατότητα που έχετε να μην συμφωνήσετε στη συμμετοχή των παιδιών σας, πρέπει να ματαιώσουμε τη διεξαγωγή του.

Γιατί αν πραγματοποιηθεί φέτος, από του χρόνου θα αφορά όλους τους μαθητές της Στ΄ τάξης του Δημοτικού και της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου και αργότερα και άλλες τάξεις και άλλα μαθήματα, κάτι που προβλέπει ο νόμος.

Γιατί αν ξεκινήσει τώρα, δυσκολότερα θα εμποδίσουμε να γίνουν τα σχολεία μας και με αυτόν τον τρόπο χώροι που παιδιά και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να περνούν μεγάλο μέρος της σχολικής τους καθημερινότητας για την προετοιμασία εξετάσεων και διαγωνισμών.

Γιατί θέλουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και ουσιαστικά, που δε «θα διδάσκει για το τεστ». Γιατί δε θέλουμε να γίνει και ο διαγωνισμός PISA άλλος ένας τρόπος που θα χωρίζει σε κατηγορίες μαθητές και σχολεία, που θα ανοίγει το δρόμο για ακόμα περισσότερες αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.

Το ΔΣ

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Συλλαλητήριο ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις στις 12 Μάη, στα Προπύλαια, στις 7 μ.μ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Μαζικά οι εργαζόμενοι απαιτούμε απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ανταγωνισμούς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις, που μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, βάζοντας τον λαό μας σε νέες περιπέτειες και κινδύνους.

Δε φτάνει που πληρώνουμε τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με πανάκριβα προϊόντα και ρεύμα – αέριο-φωτιά, εμπλέκουν περισσότερο τον λαό μας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση με την Κίνα και τη Ρωσία για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς.

Η λεγόμενη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ/MDCA) αναβαθμίζει τις ήδη υπάρχουσες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές, στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο, στο Λιτόχωρο, στη Λάρισα.

Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιείται για τα ευρωατλαντικά συμφέροντα και σχεδιασμούς οποιαδήποτε στρατιωτική και πολιτική υποδομή, μετατρέποντας τη χώρα μας σε στόχο αντιποίνων.

Για λογαριασμό της πλουτοκρατίας που τρέχει να πάρει κομμάτι από τη λεία, όπως οι εφοπλιστές για τις μπίζνες για το αμερικάνικο LNG που θα ακριβοπληρώσει ο λαός, οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά μπλέκουν ολοένα και πιο βαθιά τη χώρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αυτός ο δρόμος είναι βαμμένος με το αίμα των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Παλαιστίνης, της Συρίας. Σφαγών που οι λαοί εκεί πλήρωσαν με το αίμα τους και κύματα προσφύγων, ενώ οι λαοί των υπόλοιπων χωρών πλήρωσαν και πληρώνουν με την ακρίβεια, τις μειώσεις μισθών, τον αυταρχισμό στο όνομα «των ανθρωπιστικών» πολέμων του ιμπεριαλισμού.

Οι επικλήσεις τους στο συναίσθημα με λέξεις όπως «δημοκρατία», «ελευθερία», «αντιφασισμός», «αλληλεγγύη» είναι τόσο υποκριτικές όσο και όταν μιλάνε για προστασία του λαού μας από την πανδημία ή την ακρίβεια.

Τα δήθεν «αμυντικά οφέλη» της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας θυμίζουν ανέκδοτο, όταν οι τουρκικές παραβιάσεις φτάνουν σιγά σιγά στην Κέρκυρα και ο υπουργός Άμυνας παραδέχεται ότι «δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Μπροστά σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Διεκδικούμε ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά:
• Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
• Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα, να κλείσουν άμεσα όλες οι ευρωατλαντικές υποδομές, να μη χρησιμοποιηθεί καμιά για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
• Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με οποιαδήποτε μορφή και πρόσχημα!

Ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Να συμβάλει, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη, τις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλους λαούς.

Παίρνουμε μαζικά μέρος στο Συλλαλητήριο που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία στις 12 Μάη, στα Προπύλαια, στις 7 μ.μ.

Το ΔΣ

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ – ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΜΑΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟ – ΞΕΝΑΓΟ ΝΑΤΑΣΣΑ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Ραντεβού στις 10:30 στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού, Ερμού 148 ( μετρό Θησείο ή μετρό Κεραμεικός)

Αν η Ακρόπολη είναι ο κόσμος των θεών κι η Αρχαία Αγορά ο κόσμος των ανθρώπων, ο Κεραμεικός είναι ο κόσμος των νεκρών.

Η κυριότερη νεκρόπολη της αρχαίας Αθήνας. Τα ταφικά έθιμα. Η οδός των τάφων, το ιερό των Τριτοπατέρων, οι σφίγγες-φύλακες, η λυπημένη Ηγησώ.

Αλλά ο Κεραμεικός δεν είναι μόνο αυτά. Θα συναντήσουμε τις κύριες πύλες του θεμιστόκλειου τείχους, την Ιερά Πύλη και το Δίπυλο. Θα μάθουμε για την αμυντική τακτική της εποχής, θα συναντήσουμε το Δημόσιο «σήμα» της αρχαίας Αθήνας, όπου ο Περικλής εκφώνησε τον «Επιτάφιο» λόγο του.

Το μικρό ποτάμι του Ηριδανού θα συντροφέψει τα βήματά μας. Θα ανακαλύψουμε τον τόπο των κρυφών ραντεβού των ερωτευμένων, θα βαδίσουμε τα πρώτα μέτρα της Ιεράς οδού και πολλά άλλα που δεν τα μαρτυράμε από τώρα!

Ένας πραγματικά πολύπλευρος χώρος που μας περιμένει για να αφηγηθούμε ιστορίες .

• Με βάση τα μέχρι τώρα μέτρα κατά του Covid, η είσοδος στο μουσείο γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Για τον αρχαιολογικό χώρο απαιτείται μόνο χρήση μάσκας.

• Η είσοδος είναι δωρεάν για όσους διαθέτουν την κάρτα ελευθέρας, για τρίτεκνους και πολύτεκνους, για ΑΜΕΑ και για νέους έως 25 χρόνων

• Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας τις κάρτες ελεύθερης εισόδου στα Μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους

Δηλώστε συμμετοχή :
Δέσποινα Χούτα : 6981 78 54 02
Μαριάνθη Κρητικού : 6937 29 76 32

Το ΔΣ

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ο αγώνας των εργαζομένων στην cosco είναι και δικός μας αγώνας!

/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Loading...